2020. 04. 05.

Saját rendeletét szeghette meg az izraeli egészségügyi miniszter

A szerda éjszaka koronavírussal diagnosztizált Jákov Litzman egészségügyi miniszter állítólag megsértette saját minisztériuma társadalmi távolságtartásra vonatkozó irányelveit azáltal, hogy múlt héten csoportos imákon vett részt – írja az Új Kelet online.

Litzman pozitív tesztje miatt karanténba küldték a teljes irodáját, több izraeli politikai és egészségügyi tisztviselőt, akik az ország koronavírus elleni küzdelmét vezetik, Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnöktől kezdve az Egészségügyi Minisztérium főigazgatóját, Mose Bar Sziman-Tovot és a Moszad titkosszolgálat vezetőjét, Joszi Cohent. Netanjahu és Cohen tesztje negatív lett a vírusra.

A 12-es csatornának nyilatkozó tanúk azt mondták, hogy Litzman, az ultraortodox Jahadut Hatora elnöke, a gur haszid szervezet egyik tagjának otthonában imádkozott múlt szombaton – három nappal azután, hogy a kormányzati irányelvek hatályba léptek, és megtiltották a beltéri csoportos imákat.

Míg az imán résztvevők igyekeztek betartani a társadalmi távolságtartást, több mint másfél órán keresztül egy helységben voltak.

Hétfőn, miután a rendeleteket tovább szigorították, és betiltották az összes csoportos imát bel- és kültéren, Litzmant állítólag látták imádkozni az otthonánál lévő zsinagógában – írja az Új Kelet.

Litzman irodája határozottan tagadta a vádakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy a miniszter betartja az Egészségügyi Minisztérium irányelveit, ideértve az imákkal kapcsolatos irányelveket is.

A TV-riport idézett egy vezető minisztert is, aki azzal vádolta Litzmant, hogy „tudatosan semmibe vette” a saját minisztériumának iránymutatásait.

A miniszter szerint az egészségügyi miniszter „veszélybe sodorta az életünket”, és Litzman irodája nem hajlandó nyilvánosságra hozni az epidemológiai vizsgálata eredményeit.

„Manapság mindannyian a lehető legnagyobb gondossággal járunk el [az iránymutatások betartásával]. És pont az egészségügyi miniszter mind közül az, aki nem ismeri fel a helyzet súlyosságát, és mindannyiunkat veszélyeztet.”

Neokohn.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑