Sako bíboros: Irak jövője bizonytalan

Louis Raphael Sako bíboros figyelmeztet: a legutóbbi török katonai repülőgépek támadása után, mely a keresztények által lakott Észak-Irakot sújtotta, növekszik a félelem és az aggodalom az évek óta szenvedő lakosság körében. A káld pátriárka megosztotta kétségeit és reményeit a Vatikáni Rádióval.

“Ne féljetek, ne féljetek, fogjátok be a fületeket!” – arámi nyelven egy apa e szavakkal igyekezett csitítani gyermekei sírását, nyugtatgatni őket, hogy kevésbé félelmetesnek tűnjön a bombázás szörnyű robaja.

Múlt vasárnap az iraki Kurdisztánban a török hadsereg nagy erejű légitámadásnak vetette alá a térséget.

Az édesapa szavai és gyermekei sírása bejárta a közösségi médiát, miután a főként keresztények, káld és asszír közösségek által lakott Észak-Irakban több falvat értek légicsapások.

Mint ismeretes, Ankara rendszeresen indít katonai akciókat az Észak-Irakban található kurd bázisok ellen. A törökországi kurd kisebbség függetlenségéért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) milicistái ugyanis innen támadnak török célpontokat.

A mostani hadműveletek jogosságát is azzal magyarázta a török védelmi minisztérium, hogy a kurdok tüzérségi támadást indítottak a határ mentén lévő török katonai bázisok ellen. A Kurdisztáni Munkáspártot Törökország mellett az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.

A kurdok 1984 óta folytatnak fegyveres felkelést az ankarai kormány ellen, a konfliktusban több mint negyvenezren vesztették életüket.

Csodára van szüksége Iraknak
A legutóbbi török légitámadás Zakho város környékét sújtotta leginkább, ahol kétszázezren élnek, nagyobbrészt kurdok és káld keresztények. Itt született a káld bíboros, Louis Raphael Sako is. A Vatikáni Rádiónak nyilatkozott Irak, azon belül is az északi régió helyzetéről. „Az iraki kormány megfelelő intézkedéseket hozott, és most nagyobb lett a biztonság. Igyekeznek megoldani a gazdasági kérdéseket is. De itt csodára van szükség. Az ország 17 éve él megosztottságban. Nagyon sok a negatívum….”

A tejes írást itt olvashatják el.

Vatican News

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑