Segélykonvoj érkezett Afrínba

Segélykonvoj érkezett csütörtökön az északnyugat-szíriai Afrín térségébe, ahol a török hadsereg hadműveletet folytat a területet ellenőrző kurdok ellen – közölte a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) szóvivője a szervezet székhelyén, Genfben.

Jolanda Jaquemet elmondta, idén ez volt az első alkalom, hogy az ICRC és a Szíriai Arab Vörös Félhold humanitárius szervezet a szemben álló felektől megkapta jóváhagyásukat a segély eljuttatására.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat beszámolója szerint a konvoj Afrínba érkezésével egy időben a török tüzérség ágyúzta a település külterületét.

Ingi Szedki, a szíriai humanitárius szervezet szóvivője ugyanakkor Damaszkuszban azt mondta, hogy a segélyszállítmány odaért, miden rendben volt.

A 29 járműből álló gépkocsioszlop 430 tonna humanitárius segélyt, egyebek között élelmiszert, gyógyszereket és tisztított vizet juttatott el az ostromlott városba.

Törökország – a támogatását élvező szíriai iszlamistákkal együtt – január 20-án indított támadást a vele határos Afrín régióban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton megszavazta, hogy Szíria egész területén 30 napos humanitárius tűzszünet valósuljon meg. Ankara azonban közölte, hogy nem tartja magát a tűzszünethez Afrínban. Szerinte ugyanis a térséget ellenőrző kurd csoport terrorszervezet.

Az ENSZ adatai szerint a térségbeli török hadművelet kezdete óta 30 ezren voltak kénytelenek elhagyni lakhelyüket. Jolanda Jaquemet úgy tudja, hogy Afrín körzet lakosságának 30 százaléka vált hajléktalanná, de más pontos adattal ő sem szolgált.

Orientalista.hu – MTI, Magyar Hírlap

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑