Cadmus fordítás Cadmus

Sérti az emberi jogokat Azerbajdzsán új médiatörvénye

2022. 01. 26.

Azerbajdzsán nemrégiben elfogadott új médiatörvényét módosítani kell, ugyanis komoly emberi jogi aggályokat vet fel – jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa Ilham Alijev azeri elnöknek címzett levelében.

A Strasbourgban kedden közzétett levélben Dunja Mijatovic aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Milli Majlis (azerbajdzsáni parlament) által – az ET szerint széles körű és érdemi konzultáció nélkül – december 30-án elfogadott új médiatörvény megfelel-e a szólásszabadságra és a médiaszabadságra vonatkozó nemzetközi emberi jogi normáknak.

Véleménye szerint a törvény túlszabályozza a média területét és az újságírói szakmát, ezért ellentétes a szabad, független, cenzúrázatlan média és a médiapluralizmus elveivel.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa levelében felkérte Azerbajdzsán elnökét, hogy küldje vissza a nemrég elfogadott médiatörvényt a parlamentnek alapos felülvizsgálatra.

“Az újonnan elfogadott törvény tovább rontja a véleménynyilvánítás és a médiaszabadság helyzetét az országban azáltal, hogy mérlegelési joggal járó hatáskört biztosít a médiaszektort szabályozó állami hatóságoknak, túlzottan korlátozza az újságírók munkáját, és számos pénzügyi korlátozást vezet be a médiavállalatok és médiaszervezetek jogi és operatív tevékenységeinek vonatkozásában” – fogalmazott.

Az azeri médiatörvényt összhangba kell hozni a szólásszabadság és a médiaszabadság nemzetközi és európai normáival – tette hozzá Mijatovic.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑