Cadmus fordítás Cadmus

Síita mecsetben robbantot az Iszlám Állam, sok a halott

2022. 03. 09.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget azért a brutális robbantásos merényletért, amint még pénteken délben hajtottak végre a Pakisztán északnyugati részén található Pesavar óvárosában egy síita mecset ellen.

A robbantással összefüggésben pénteken délutánig ötven halálos áldozatról érkezett jelentés, de szombatra kiderült, legalább hatvanegy ember halt meg, és további százkilencvenhat megsebesült – írta meg a 24.hu.

A CNN azt írja, hogy az ISIS-hez kötődő Amak propagandaügynökség egyik bejegyzése szerint a militáns csoport által kiképzett öngyilkos merénylő követte el a támadást.

Az öngyilkos merényletet a pénteki istentisztelet idejére időzítették az iszlamista támadók, ez magyarázza a szokatlanul nagy számú halottat és sérültet.

A pesavári rendőrfőnök, Mohamed Edzsaz Khán azt közölte, hogy a nyomozás még folyamatban van, de annyit tudni lehet, hogy a támadó a pénteki ima idején besétált az óvárosban található mecsetbe, és válogatás nélkül lőni kezdett az épp ott szolgálatot teljesítő rendőrökre, majd meggyújtotta a robbanóanyagot.

Pakisztánban 2018 júliusa óta ez volt a legsúlyosabb támadás. Akkor egy szintén az Iszlám Állam által végrehajtott csapás 149 embert ölt meg Kvetta városában.

A pakisztáni hírszerzés „már minden információval rendelkezik arról, hogy honnan jöttek terroristák, és teljes erővel üldözik őket” – közölte péntek esti Twitter-üzenetében Imran Khán pakisztáni miniszterelnök, aki korábban profi krikettjátékosként még 1992 a világbajnoki címet szerzett.

A pakisztáni síita kisebbség régóta célpontja a szunnita iszlamista fegyveres csoportoknak, köztük a pakisztáni táliboknak és az Iszlám Állam fegyvereseinek is. A Human Rights Watch és más megfigyelőcsoportok szerint mindeddig ezreket öltek meg, köztük sok síita muszlimot a pakisztáni felekezeti erőszakban.

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑