Cadmus fordítás Cadmus

Sojgu: Moszkva kész a katonai együttműködés helyreállítására Londonnal

2022. 02. 12.

Moszkva kész megvizsgálni Londonnak a katonai vonalon való együttműködés helyreállítására vonatkozó javaslatát – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter brit hivatali partnerének, Ben Wallace-nak pénteken Moszkvában az orosz katonai tárca tájékoztatása szerint.

A közlemény szerint a felek egyetértésre jutottak a kapcsolatok folytatásában a két védelmi minisztérium között az incidensek megelőzése és a konfliktusok kockázatának csökkentése terén.

A két miniszter egészében véve az európai biztonság és a két védelmi tárca együttműködésének legaktuálisabb problémáit vitatta meg.

Telefonon tárgyalt egymással az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Telefonon tárgyalt egymással Vlagyimir Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A szűkszavú közlemény szerint a két katonai vezető megvitatta “a nemzetközi biztonság aktuális kérdéseit”.

Amerikai részről az elmúlt hetekben többször is elhangozott az a vád, hogy Oroszország Ukrajna megtámadására készül, amit Moszkva rendszeresen valótlanságnak minősített.

Az Egyesült Államok F-16-os vadászgépeket is küldött Romániába

Az Amerikai Egyesült Államok nemcsak a szárazföldi csapatok ezer katonáját, hanem a légierő egy alakulatát is Romániába vezényelte Németországból: a nyolc F-16-os vadászgép és a repülőrajt kiszolgáló mintegy 150 katona pénteken érkezett meg a kelet-romániai Borcea légitámaszpontra – tudatta a román védelmi minisztérium.

Az amerikai F-16-osok mintegy két hétig fognak a román légierő F-16-osaival közös hadgyakorlatokon részt venni, továbbá az olasz légierőnek a Duna-parti bázison tavaly december óta szolgálatot teljesítő alakulatával közösen megerősített légi járőrözési feladatokat látnak el.

Ebben az időszakban az amerikai haditengerészet négy F/A-18-as Super Hornet vadászrepülőgépe és ötven katonája is a Borcea légitámaszponton gyakorlatozik. Az amerikai repülőgépeket a NATO-csapatok együttműködési készségének fejlesztése érdekében küldték a térségbe, a közös járőrözés pedig a reakció- és elrettentő képesség növelését célozza – közölte a román védelmi tárca.

Románián a csütörtökre virradó éjszakától kezdődően több hadifelszerelést szállító katonai konvoj haladt át a fekete-tengeri Kogalniceanu-támaszpont felé, amelyet pénteken Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is felkeresett Klaus Iohannis román államfő társaságában.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy az orosz-ukrán feszültség miatt mintegy ezer katonát vezényel át Németországból Romániába. A román védelmi minisztérium közlése szerint a Romániában állomásozó NATO-csapatok megerősítésére érkező amerikai katonai kontingens a Task Force Cougar (Puma harci kötelék) nevet viseli, gerincét pedig a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja képezi, amelyet tüzér-, utász- és más támogató alegységek egészítenek ki.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑