Sok civil életét vesztette Burkina Fasóban egy piac elleni támadásban

Harminchat civil életét vesztette Burkina Fasóban egy piac elleni támadásban – közölte a nyugat-afrikai ország kormánya kedden.

A tájékoztatás szerint terroristák rohanták le hétfőn a Sanmatenga tartományban található Alamou településének vásárát. A fegyveresek, miután többeket lemészároltak, felgyújtották a piacot.

„Az ártatlan civilek elleni ismételt támadások igazi együttműködést követelnek a védelmi és a biztonsági erők között” – hangsúlyozta az ouagadougoui vezetés közleményében.

Roch Marc Kabore elnök kétnapos gyászt hirdetett a támadást követően. Egyelőre nem világos, hogy melyik szélsőséges csoport felelős a történtekért.
Burkina Fasóban az utóbbi két évben százak vesztették életüket és majdnem egymillióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból az erőszak fellángolása miatt, amelynek következtében az államhatalom gyakorlatilag összeomlott az ország északi részében.

Az ENSZ szerint Burkina Faso a világ tíz legszegényebb országa közé tartozik. A nyugat-afrikai állam északi, Malival és Nigerrel határos szegletében iszlamista szélsőségesek vetették meg a lábukat, és rendszeresen indítanak portyákat a polgári lakosság ellen. Egyes frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, mások az Iszlám Államhoz tartoznak.

Novemberben legalább harminchét civil vesztette életét, és több mint hatvanan megsebesültek Burkina Faso keleti részében az aranybányákat üzemeltető kanadai SEMAFO bányásztársaság konvoját ért támadásban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑