Sok halálos áldozatot követelt a kabuli emlékünnepség elleni támadás

Huszonhét halálos és legkevesebb 55 sebesült áldozata van a pénteki kabuli emlékünnepség elleni támadásnak – közölték hivatalosan. A belügyminisztérium szóvivője szerint a biztonsági erők és a támadók közötti összecsapások még mindig tartanak.

A támadók egy épülőfélben lévő épületben sáncolták el magukat. Az áldozatok között – akik mind civilek – nők és gyerekek is vannak a szóvivő szerint.

Robbanás történt és lövések dördültek pénteken Kabulban egy politikai gyűlésen, amelyen több afgán vezető is részt vett, közöttük Abdulla Abdulla korábbi elnökjelölt, miniszterelnök. Minden részt vevő afgán vezető sértetlen maradt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki követte el a támadást, amelynek során először egy robbanás történt – rakéta csapódhatott be a közelben -, majd a támadók lőni kezdtek a részvevőkre a félig kész épületből.

Hírügynökségekkel a tálibok szóvivője közölte, hogy nem ők követték el a támadást. Elképzelhető azonban, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, ugyanis ez egy olyan megemlékezés volt, amelyet már több éve megrendeznek, és tavaly az ünnepség ellen támadást követett el az Iszlám Állam.

A gyűlésen a hazara nemzetiségű síita kisebbség egy néhai politikai vezetőjére, Abdul Ali Mazarira emlékeztek, akit 1995-ben öltek meg a tálibok, és aki 2016-ban megkapta a „nemzeti egység mártírja” címet.

A tálib lázadók a héten rátámadtak az afgán biztonsági erők egyik ellenőrzőpontjára, amire válaszul az amerikai erők légitámadást hajtottak végre ellenük Hilmend tartományban. Ez csupán négy nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok és a tálibok küldöttsége Dohában békemegállapodást írt alá.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑