Sokáig eltart még a karantén

Több száz koronavírustesztet végeznek el naponta a Fülöp-szigeteken: a manilai kormány ebben látja a kiutat a délkelet-ázsiai országban egyre jobban elhatalmasodó járvánnyal szemben. Ott élő magyar interjúalanyunk Rodrigo Duterte elnök politikájáról és a manilai vesztegzár kaotikus első napjáról is beszélt lapunknak.

Egy hónappal ezelőtt, március 15-én szinte egyik percről a másikra bénult meg a Fülöp-szigetek fővárosa, Manila, miután Rodrigo Duterte elnök négyhetes vesztegzár felállításáról döntött. Akkor még csak 187 regisztrált eset volt a délkelet-ázsiai országban, a kormány azonban már tudhatta, hogy a koronavírus elszabadult. Jelenleg 5500 fölött van a megbetegedések száma.

Az esetek többségét Manilában regisztrálták, a 15 milliós metropolisz azonban nem volt felkészülve a vesztegzárra. – Amikor délután végeztem a munkával, gyakorlatilag leállt a tömegközlekedés – mondta lapunknak egy Manilában élő magyar férfi. Gál István tíz éve költözött a Fülöp-szigetek fővárosába, ahol – mint fogalmaz – egyébként is gyenge pont a tömegközlekedés, amely a túlzsúfoltság miatt a betegség terjedésében is gócponttá válhatott. – A tömeg az utcán vonult, az emberek az autók között is gyalogoltak – emlékszik vissza honfitársunk. Végül felkapaszkodott egy zsúfolásig megtelt buszra, azzal tudott haladni pár megállót. – Közel négy óra alatt értem haza – teszi hozzá Gál István.

A kezdeti káoszt gyors alkalmazkodás követte. Manilában is átálltak az irodák az otthoni munkavégzésre, és interjúalanyunk szerint az egyébként is békés természetű, közvetlen Fülöp-szigeteki emberek elfogadták az új rendszert. Fontos szerepet kaptak a helyi közösségek, számos alulról szerveződő mozgalom látta el a rászorultak, a szegények élelmezését. A többségében magánkézben álló, ezáltal nagyobb szabadságot élvező egészségügyi ellátórendszer is viszonylag gyorsan reagált.

Folytatás

Magyar Nemzet – Buzna Viktor

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑