Cadmus fordítás Cadmus

Sokan Assadban látják a túlélés zálogát

2017. 03. 26.

Légicsapások, menekültek, halottak. Ilyen hírek érkeznek Szíriából, naponta. A kérdés az: lesz-e, lehet-e béke valaha is. Sok béketárgyalás volt már: ötödször ültek le a héten. Eredményre azonban nem jutottak. Igaz, a szakértők azt mondják: az is siker, hogy egyáltalán leültek egymással tárgyalni.

December 30-ától elvileg tűzszünet van, ezt többé-kevésbé be is tartják. Azonban a megállapodásban az is benne volt, hogy kiemelnek bizonyos terroristacsoportokat a tűzszünet alól – jelentette ki N. Rózsa Erzsébet, az MTA Világgazdasági Intézetének munkatársa az M1 Ma reggel című műsorában.

Megemlítette: a múlt hét csütörtökön ültek össze Genfben a tárgyalófelek. Ez egy jó dolog. Egyszer biztosan lesz béke Szíriában, de nem a közeljövőben – prognosztizálta.

Emlékezetett arra, hogy a tárgyalássorozat kezdetén még egy szobába sem volt hajlandó bemenni az ellenzék az Assad-kormány képviselőivel. A közvetítőknek úgy kellett a két szoba között ingázni. Ezen talán mintha túl lennénk, sőt, már a minimálfeltételekről is képesek megegyezni: ilyen a tűzszünet, és az, hogy beengednek gyógyszer- és élelmiszerszállítmányokat a városokban a civileknek.

Megemlítette, a Nuszra Front levált az al-Kaidáról, hogy részt vehessen a tárgyalásokon. Ennek ellenére nem látni, hogy helyet kapnának, miközben bizonyos ellenzéki csoportokkal kifejezetten együtt harcolnak. Emellett ott az Iszlám Állam, mely kifejezetten ellensége a Nyugatnak. Csakhogy a szíriai ellenzék nem az ISIS-ben, hanem Bashar Al-Assad elnökben látja az ellenséget, aki azonban bírja a lakosság támogatását – magyarázta.

Tulajdonképp elfogadott álláspont az, miszerint Assadnak és kormányának helye kell legyen a szíriai átalakulásban. Sokan benne látják a túlélés zálogát – fogalmazott.

Orientalista.hu – M1

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑