Cadmus fordítás Cadmus

Sokan haltak meg jemeni összecsapásokban

Hetvenen haltak meg a Jemen északi részében fekvő Márib stratégiai fontosságú tartomány ellenőrzéséért a Al-Hadi erői és a húszik között folyó harcokban – közölték a kormányerők nevük elhallgatását kérő vezetői vasárnap az AFP francia hírügynökséggel.

A húszik és a kormányerők között fokozódtak a harcok Máribban, Al-Hadi ex-elnök utolsó erősségében a nagyrészt a lázadók kezén lévő északi országrészben, ahonnan szombaton legalább 53 halottat jelentettek.

Az elmúlt 24 órában a Al-Hadi csapatai 26 fegyverese és a húszik 44 katonája esett el az összecsapásokban a kormányerők tisztjei szerint, miközben a hat éve polgárháború dúlta arab országban egyre szélesedik az erőszak. A lázadók ritkán hozzák nyilvánosságra a veszteségeiket.

A húszik február óta próbálják felszabadítani a kőolajban és földgázban gazdag térséget, de offenzíváikat Al-Hadi fegyveresei az országban 2015 óta katonailag beavatkozó, Szaúd-Arábia vezette szövetség légiereje támogatásával eddig rendre visszaverték.

Az egyik nyilatkozó katonatiszt szerint a húszik a szövetségesek légierejének támadása során estek el, a húszik több járművét és felszerelését is harcképtelenné tettek.

A harcok a kaszarai és a masdzsái fronton folynak, a tartomány azonos nevű székhelyétől északnyugatra, valamint a déli Dzsebel Muradnál.

A máribi összecsapások jelzik, hogy a diplomáciai erőfeszítések zsákutcában vannak, és – az ENSZ szerint a világon a legsúlyosabb – humanitárius válság fenyeget Jemenben.

Az Irán támogatta jemeni lázadók eközben két drónt lőttek ki Szaúd-Arábia déli részén fekvő Hamísz-Musait és Dzsázán ellen, a szaúdi vezetésű katonai szövetség elfogta és megsemmisítette a pilóta nélküli repülő szerkezeteket – jelentette vasárnap az Ihbaríja szaúdi állami televízió.

A szövetség szóvivője, Turki al-Máliki közölte, hogy a szövetség “megteszi a szükséges operatív lépéseket”, hogy a nemzetközi jognak megfelelően védelmezze a polgári lakosokat.

Jahíja Szárea húszi katonai szóvivő a Twitteren azt írta, hogy a két drón célpontjai a dzsázáni repülőtér katonai hangára, illetve egy hamísz-musaiti katonai támaszpont volt.

Az északi országrész nagy részét, így a fővárost, Szanaát is megszállva tartó húszik az utóbbi időben egyre több drónt és rakétát indítottak szaúdi – főként a vahhábita királyság déli részén, a határ közelében fekvő – célpontok ellen. A legnagyobb támadást tizennyolc drónnal és nyolc ballisztikus rakétával március végén hajtották végre, a Rijád vezette szövetség beavatkozása kezdetének hatodik évfordulóján.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑