Cadmus fordítás Cadmus

Sokan meghaltak a mianmari hadsereg felkelők ellen végrehajtott légitámadásában

2023. 04. 11.

Legalább harmincan meghaltak Mianmar középső részén, miután a hadsereg légitámadást hajtott végre egy ellenzéki esemény résztvevői ellen – derült ki helyi sajtóértesülésekből.

A BBC mianmari kiadása, a Radio Free Asia (RFA) és az Irrawaddy hírportál szagaingi lakosok beszámolóira hivatkozva azt írta, hogy akár ötvenen is életüket veszíthették a támadásban, köztük sok civil.

A juntával harcoló Népvédelmi Erők (PDF) egyik tagja azt mondta: vadászgépek tüzet nyitottak egy ceremónia résztvevőire, akik a PDF helyi irodájának megnyitójára gyűltek össze. Hozzátette: egyelőre nem tudni pontosan, hányan halhattak meg.

A hadsereg korábban is több támadást hajtott végre a térségben, amelyek szintén számos civil áldozatot követeltek. A hasonló incidensek rendszerint nagy nemzetközi felzúdulást keltenek. A junta azt állítja, hogy az országot destabilizálni igyekvő terroristák ellen harcol.

Nyugati országok korábban büntetőintézkedésekkel sújtották a mianmari katonai vezetést azzal a céllal, hogy minimálisra szorítsák le bevételi forrásait és hozzáférését katonai felszerelésekhez.

A hadsereg 2021 februárjában vette át ismét a hatalmat Mianmarban, de két évvel a puccs után még nem sikerült megszereznie az ellenőrzést az ország jelentős területein.

A katonaság folytatja a harcot az etnikai fegyveres csoportokkal a határtérségekben, valamint a nemrégiben alakult PDF-fel az ország többi részén.

Az államcsíny óta ezrek vesztették életüket, és mintegy 1,4 millióan váltak földönfutóvá. Az ENSZ adatai szerint a népesség egyharmada humanitárius segítségre szorul Mianmarban.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑