Sokan meghaltak a szomáliai hadsereg és dzsihadisták közötti harcokban

 Az al-Shabaab nevű szomáliai dzsihadista szervezet legalább 19 harcosa és két szomáliai katona vesztette életét szerdán az ország déli részén zajló harcokban – közölték tisztségviselők.

A harcok a Bay régióbeli Diinsoorban zajlanak – közölte a dpa német hírügynökséggel Abdisalan Sidow, a diinsoori körzeti megbízott, hozzátéve, hogy a szomáliai katonák mellett az Afrikai Unió (AU) békefenntartói is részt vesznek a harcokban. “A szövetséges katonák megpróbáltak benyomulni a milicisták által uralt területekre Diinsooron kívül, az összecsapások szerda este is folytatódtak” – mondta.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az AU békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, így a fővárosban, Mogadishuban is.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑