Sokan meghaltak az etiópiai etnikai összecsapásokban

Legalább 61 halálos áldozata van az etiópiai Oromia régióban a különböző etnikumok között kitört összecsapásoknak – közölték helyi vezetők.

Az erőszakhullám arra utal, hogy a 2015-ben és 2016-ban véres tiltakozásokat átélt tartományban ismét növekszik a bizonytalanság – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Csütörtöktől 29 oromót öltek meg szomáli támadók Havi Gudina és Daro Lebu körzetekben – közölte Addiszu Arega Kitessza tartományi szóvivő.
Az erőszakcselekmények miatti bosszúból az oromók lecsaptak egy másik körzetre, és megöltek 32 szomálit.

A tartományi hatóságok bíróság elé állítják az elkövetőket – szögezte le közleményében a szóvivő.

Az erőszakhullám oka egyelőre nem ismert, de azután tört ki, hogy a múlt hét elején az oromiai Celenko városban – hivatalos közlések szerint – egy tüntetésen tömegoszlatás közben a katonák agyonlőttek 16 oromót.

„Nem tudjuk, ki rendelte el a katonaság felvonultatását. Ez törvénytelen cselekedet, büntetés jár érte”

– mondta Lema Megersa, a térséget irányító hatóság vezetője.

Az összecsapások vélhetően tovább növelik az Etiópia biztonságával kapcsolatos félelmeket, pedig az ország a térség legnagyobb gazdasága és a Nyugat fontos szövetségese.

Lema kijelentései arról is tanúskodnak, hogy nő a feszültség az országot kormányzó Etiópiai Népi Demokratikus Forradalmi Front (EPRDF) pártszövetségen belül az Oromia régiót felkavaró, több száz ember halálával járó 2015. és 2016. évi zavargások óta.

A zavargások miatt a kormány kilenc hónapos rendkívüli állapotot vezetett be, amelyet csak idén augusztusban oldottak fel.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑