Cadmus fordítás Cadmus

Sokkal több civil halt meg az amerikai légicsapások miatt, mint ami a valóság

2021. 12. 20.

Egy frissen lefolytatott oknyomozás eredményeképpen kiderült, hogy a Pentagon jelentős mértékben aluldatálta az iraki, szíriai és afganisztáni légicsapások civil áldozatainak valódi számát – közölte a Liner.hu.

A The New York Times összesen 1311 dokumentumot vizsgált át, amelyet a Pentagon egyik rejtett archívumában lehetett fellelni. A dokumentumokból pedig kiderült, hogy jóval több civil halt meg a légicsapásokban mint a hivatalos számos, ami 1417 Szíriában és Irakban, valamint 188 Afganisztánban.

Mint a Times is írja, az amerikai hadsereg azzal az ígérettel hajtott végre bombázásokat e három muszlim ország ellen, hogy csak az ellenséget célozzák, miközben minimalizálják a civil áldozatoknak a számát. Ehhez képest éppen a napilap oknyomozásaiból tudjuk, hogy elhallgattak jelentősebb halálozásokat egy tavalyi kabuli dróntámadás, valamint 2019-es szíriai bombázás kapcsán.

Éppen ezért folytatott oknyomozást az amerikai napilap, hogy pontosan mekkora mértékű az adattitkolás a Pentagon részéről, oknyomozásuk első részének eredménye pedig egyértelműen mutatja, hogy nagyon erősen torzítják a hivatalos adatokat.

Az átvizsgált több mint 1300 dokumentum csak a 2014 óta végrehajtott légicsapásokra vonatkozik, amelyekből megmutatják, hogy főként „borzalmasan és mélyen pontatlan hírszerzési információk”, valamint a hanyag célzás miatt több ezer civil, köztük gyerekek és asszonyok vesztették életüket.

A Times oknyomozásának megállapítását a leginkább egy 2016-os bombázás támasztja alá, amit a szíriai Tokhar régiója ellen hajtottak végre. Az amerikai különleges egységek akkor azt állították, hogy olyan körzetet sikerült eltalálniuk, ami az Iszlám Államhoz tartozik.

Akkor egy Pentagon által lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy nagyon sok ISIS-harcost sikerült kiiktatni, de lehetett 7 és 24 közötti számú civil, aki áldozatul esett a támadásnak. A Times vizsgálata szerint azonban a különleges egységek valójában olyan házakat céloztak meg, ahol menekülő emberek éltek. Eredmény: 120 civil vesztette életét.

Ami szintén aggasztó a Times vizsgálata szerint, hogy a Pentagon egyáltalán nem próbál felelősséget vállalni a potenciális hibákért, még csak megfelelő belső vizsgálatokat sem folytatnak le. A dokumentumokban nem nagyon lehet találni olyat, hogy elismernék a hibákat.

Egy dokumentumban lehetett olyat felfedezni, hogy valószínű szabályt sértettek a pontatlan célzással, de ezt sem részletezték. Ráadásul a civil áldozatokat is kevesebb, mint egy tucat alkalommal segítették meg, holott sokszor meglehetősen drága egészségügyi költségeket emészt fel az ápolásuk.

A telhes eredeti írást itt olvashatják el.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑