Cadmus fordítás Cadmus

Sokszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Törökországban a 2017. újévi isztambuli merénylet elkövetőjét

Negyvenszeresen súlyosbított életfogytiglanra és további 1368 év börtönbüntetésre ítélte hétfő este egy török bíróság azt az üzbég férfit, aki 2017 újévének hajnalán az isztambuli Reina klubban gépkarabélyával tüzet nyitott a tömegre és megölt 39 embert, beleértve egy rendőrt, 79 ünneplőt pedig megsebesített – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Abdulkadir Masharipov a sokszoros életfogytiglant az alkotmányos rend megdöntésének kísérletéért, valamint a 39 ember szándékos meggyilkolásáért kapta. A visszamaradó börtönéveket az emberölési kísérletekért, illetve a lőfegyverekre vonatkozó törvény megsértése miatt rótta ki rá a törvényszék.

Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás reményével törölte az alkotmányból. A helyére vezették be a súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést, amely egy sor korlátozás révén nehezíti az elítéltek sorsát.

Masharipov a mészárlás után elmenekült az incidens helyszínéről, majd több mint két héten át egy külvárosi lakásban bujkált, ahol a hatóságok végül elfogták.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet szinte azonnal magára vállalta a merényletet, indítékként pedig azt hozta fel, hogy Törökország hadereje 2016 augusztusában bekapcsolódott a szíriai háborúba.

A tömeggyilkos a kihallgatásakor ezzel egybehangzóan azt vallotta, hogy az IÁ nevében hajtotta végre a támadást.
Az ügyben a per 2017 decemberében kezdődött.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban számos robbantást, fegyveres támadást, öngyilkos merényletet hajtottak végre az ország nagyvárosaiban. Az isztambuli Reina klubban elkövetett volt az IÁ eddigi utolsó törökországi terrortámadása. Az incidensek közel 300 ember életét követelték.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑