Súlyos következményei lehetnek az olajpiacon az iraki zavargásoknak

Mintegy kétszázötven tüntető gyűlt össze kedden a dél-iraki Zubair olajmezőnél, hogy a kilencedik napja tartó, több városra kiterjedő megmozdulások keretében hangot adjanak nemtetszésüknek a silány minőségű közszolgáltatások és a munkanélküliség miatt. A megmozdulások mindeddig nem zavarták meg az olajkivitelt, de a közel-keleti ország gazdaságára és a globális olajpiacra nézve is súlyos következménnyel járhat, ha akadozni kezdene az olajtermelés.

A közel-keleti ország az OPEC második legnagyobb olajtermelője Szaúd-Arábia után. Irak állami bevételeinek 95 százaléka származik az olajexportból, az ország átlagosan napi 3,5 millió hordó olajat exportált júliusban.

Szemtanúk beszámolója szerint az olajmezőnél tüntetők köveket hajigáltak a rendőrökre és gumiabroncsokat gyújtottak fel. A keddi tüntetés az olasz Eni olajipari csoport által működtetett zubairi olajmezőnél nem okozott fennakadást az olajtermelésben, ahogy a brit BP és az orosz Lukoil olajcégek által működtetett, a közelben lévő másik két mezőnél sem – közölték olajipari tisztviselők. A rendőrség gumibottokkal és műanyagcsövekkel ütlegelve oszlatta fel a tömeget.

A több mint egy hete tartó tüntetések során a tiltakozók olajkitermelési létesítményeket, kormányzati épületeket, politikai pártok irodáit és síita milíciák épületeit támadtak meg, Nadzsaf síita szentváros repülőterét múlt pénteken megrohamozták, ami miatt több térségbeli légitársaság törölte járatait.

A megmozdulások hátterében az állhat, hogy a dél-irakiak szerint vezetőik nem osztják meg az olajbevételeket, az országot tizenöt éve irányító síita többségű kormányok keveset tettek a síita hátország fejlesztése érdekében.

Haider al-Abádi iraki kormányfő a múlt héten fogadkozott, hogy forrásokat szabadítanak fel, melyeket a térség közszolgáltatásainak javítására fordítanak. Megfigyelők szerint azonban lényeges pénztámogatás nem fog érkezni a térségébe, ugyanis Iraknak az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel vívott harcok következményeire, azaz rommá lőtt városok és települések újraépítésére kell összpontosítania a jövőben.

Egy korábbi jelentés, mely szerint tüntetők a hétvégén eltorlaszolták a Baszrából Umm-Kaszr kikötővárosba vezető utakat, ahova az olajtermékeket szállítják exportra, arra utalhat, hogy az elégedetlenkedők az olajkivitel megzavarásával próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. Az nem világos, hogy a hatóságok azóta megszüntették-e az úttorlaszokat.

Portfolio.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑