Cadmus fordítás Cadmus

Svájc és az Egyesült Államok az iráni lakosság segélyezésének ügyéről tárgyalt

2021. 06. 16.

Joe Biden amerikai elnök kedden Genfben találkozott Guy Parmelin svájci elnökkel, akivel egyebek között arról tárgyalt, hogyan lehetne kiépíteni egy humanitárius “folyosót”, amelynek révén élelmiszerrel és más szükséges ellátással segítenék az iráni lakosságot.

Kétoldalú találkozójuk egyik kiemelt témája volt Irán. Az Egyesült Államok nem rendelkezik diplomáciai képviselettel az iszlám köztársaságban, így Svájc közvetít a felek között. A humanitárius “folyosó” segítségével élelemmel, gyógyszerrel és egyéb létfontosságú javakkal látnák el az iráni lakosságot, amely megszenvedte a nemzetközi szankciók hatását.

A segélyműveletet hátráltatja, hogy nem történt meg a javak szállításához szükséges pénzügyi transzferek elfogadása – magyarázta sajtótájékoztatóján Ignazio Cassis svájci külügyminiszter. Hozzátette: eddig csak néhány szállítmányt sikerült célba juttatniuk. A tárcavezető hangsúlyozta: Washington késznek mutatkozott felgyorsítani a döntést az ügyben, annak érdekében, hogy a lehető legteljesebben ki lehessen aknázni a humanitárius folyosó kínálta lehetőségeket.

Biden és Parmelin találkozóján az Iránnal kötött többhatalmi atomalku újjáélesztése érdekében zajló tárgyalások is napirendre kerültek.

A 2015-ös nukleáris megállapodás azt követően került veszélybe, hogy Donald Trump előző amerikai elnök Teherán kötelezettségszegésére hivatkozva 2018-ban egyoldalúan felmondta azt, és újra életbe léptette az addig felfüggesztett szankciókat. Irán ezt követően fokozatosan felmondta a nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettségeit.

Cassis elmondta: Washington célja, hogy új utat találjon a probléma megoldása érdekében, ami a régóta tartó ellenségeskedés miatt nem lesz könnyű. A tárcavezető szerint az is nehezíti a helyzetet, hogy Iránban napok múlva elnökválasztást tartanak.

A svájci elnök gyümölcsöző tárgyalásokat kívánt az amerikai vezetőnek és Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, akik szerdán találkoznak Genfben.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑