Cadmus fordítás Cadmus

Svájcban megkezdődött az átmeneti kormány tagjainak megválasztása

2021. 02. 01.

Megkezdődött hétfőn Svájcban az ENSZ égisze alatt a líbiai átmeneti kormány megválasztásának folyamata a 45 jelölt meghallgatásával.

Az ideiglenes vezetők a tervek szerint a decemberi választásokig irányítják az észak-afrikai országot.

Az ENSZ által a líbiai békefolyamat újraindításának céljából létrehozott Líbiai Politikai Párbeszéd Fóruma (LPDF) péntekig Svájcban tanácskozik, hogy háromtagú elnöki tanácsot és miniszterelnököt válasszon.

Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős helyettes különmegbízottja mindazonáltal arra kérte a feleket, hogy országuk és honfitársaik jövőjéért, és ne saját érdekeikért dolgozzanak.

Líbia Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

Az LPDF tagjai tavaly novemberben Tuniszban megállapodtak arról, hogy 2021. december 24-én parlamenti és elnökválasztást tartanak az országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑