Cadmus fordítás Cadmus

Svédország kiadta Törökországnak a PKK egyik tagját

2022. 12. 05.

Svédország kiadta pénteken Törökországnak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár kurd szervezet egyik tagját – jelentette szombaton az Anadolu török hírügynökség.

Mahmut Tat 2015-ben kért menedékjogot Svédországban, miután Törökországban hat évi és tíz hónapi börtönbüntetésre ítélték a PKK-val való kapcsolata miatt. Az Anadolu jelentése szerint a menedékkérelmét elutasították.

A TRT török állami televízió jelentése szerint Tatot pénteki isztambuli megérkezése után után őrizetbe vették, majd a szombati bírósági kihallgatás után börtönbe szállították szintén Isztambulban.

Svédország és Finnország májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz Ukrajna Oroszország általi megtámadása miatt, de Törökország kifogásolta a felvételüket arra hivatkozva, hogy Svédország és – és kisebb mértékben – Finnország a Törökország és az Európai Unió által terrorszervezetnek tartott PPK és más csoportok tagjainak ad menedéket.

Ankara követeli továbbá Fethullah Gülennek, az Egyesült Államokban élő hitszónoknak a kiadatását, akit Ankara a 2016. évi, Recept Tayyip Erdogan török elnök elleni puccskísérlet megszervezésével vádol.

Stockholm és Helsinki tagadja, hogy fegyvereseknek adna menedéket, de megígérte, hogy együttműködik Törökországgal, és feloldja szíriai török hadműveletek miatt elrendelt fegyverembargót.

A NATO konszenzussal hozza meg döntéseit, így a két ország felvételéhez szükség van mind a harminc tagállam támogatására. Csak Törökország ellenzi a felvételüket.

A nemrégiben hivatalba lépett új svéd kormány nyitottabb a tárgyalásokra, és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a héten úgy ítélte meg, hogy a két ország “kedvező lépéseket” tett.

“Törvénymódosításokat fogadtak el, és mindez kedvező fejlemény” – mondta Cavusoglu Bukarestben, a NATO külügyminiszteri értekezletének szünetében tartott sajtóértekezletén.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑