Svédország nemzetközi különbíróságot javasol a dzsihadisták elleni perekhez

Svédország nemzetközi különbíróság, vagy ennek mintájára más jellegű törvényszék felállítását javasolja az Iszlám Állam által elkövetett háborús bűncselekményekkel, így a többi között tömeges gyilkosságokkal és lefejezésekkel vádolt dzsihadistái elleni perek lefolytatásához – közölte Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerdán az Aftonbladet című helyi lapnak adott interjújában.

A svéd kormányfő emlékeztetett, korábban a ruandai népirtás és a balkáni háborús bűncselekmények kapcsán hozott létre a világszervezet különbíróságokat. Löfven közölte azt is, hogy a dzsihadisták ügyében ítélkező törvényszék létrehozásának ügyét Mikael Damberg belügyminiszter csütörtökön készül megvitatni kollégáival Brüsszelben.

Hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartja, hogy az Iszlám Állam nevében bűntetteket elkövetőket bíróság elé állítsák megfelelő bizonyítékok birtokában. Nemcsak azért, hogy az áldozatoknak igazságot szolgáltassanak, de megerősítsék ezzel az emberek bizalmát is az igazságszolgáltatási rendszerben – tette hozzá.

Löfven február végén jelentette be, hogy Svédország nem hajlandó segítséget nyújtani a Szíriában elfogott állampolgárai visszatéréséhez, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakoztak.

A svéd titkosszolgálat (SAPO) szerint 2012 óta háromszázan hagyták el a skandináv államot, hogy Irakban vagy Szíriában csatlakozhassanak az olyan dzsihadista szervezetekhez, mint az Iszlám Állam. A SAPO közölte azt is, hogy 18 és 30 év közötti fiatalokról van szó, akik a királyság területén születtek, és egyik, vagy mindkét szüleik bevándorló. A titkosszolgálat hozzátette: mintegy százötvenen közülük visszatértek Svédországba.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑