2018. 02. 20.

Szabadlábra helyezték a kurdbarát párt egyik korábbi vezetőjétBírósági felügyelet mellett egy hét őrizet után szabadlábra helyezték kedden Törökországban a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) korábbi társelnökét, Serpil Kemalbayt – jelentette a CNN Türk török hírtelevízió.

Kemalbayt múlt kedden állították elő, amiért a közelmúltban egy HDP-rendezvényen megpróbált tüntetést szervezni az észak-szíriai Afrín körzetben január 20-án indított török hadművelet elleni tiltakozásul és „összecsapásra is szító” kijelentéseket tett.

A hatóságok szerint ez terrorista propaganda terjesztésének minősül, ugyanis Ankara az Afrínt ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát a törökországi kurdok függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja.

A HDP pedig, amely a második legnagyobb ellenzéki párt a parlamentben, a kormány szemében a PKK politikai szárnya.

Az elmúlt egy hónap alatt 786 embert vettek őrizetbe Törökországban, köztük a HDP több tucat politikusát, amiért az afríni beavatkozást ellenző és arról a hatóságok szerint valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában vagy a hadművelet ellen tiltakozó megmozdulásokon vettek részt.

Kemalbay a HDP február 11-ei kongresszusán köszönt le a párt társelnöki posztjáról. Helyére Pervin Buldant, a parlament egyik alelnökét választották. A HDP-t 2012-es alapítása óta mindig két társelnök, egy férfi és egy nő vezeti.

Egy 2016-os alkotmánymódosítás értelmében Törökországban a parlamenti képviselőknek már nincs mentelmi joguk.

Orientalista.hu – Hirado.hu

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com