2017. 11. 23.

Szabadlábra helyzhetik a mumbai merénylet gyanúsítottjátElrendelte egy pakisztáni bíróság annak az iszlamista vezetőnek a házi őrizetből való szabadlábra helyezését, akit az Egyesült Államok és India a 2008-ban India gazdasági fővárosában, Mumbaiban elkövetett, 166 ember életét követelő merénylet kitervelésével vádol.

Háfiz Szaidot januárban helyezték házi őrizetbe, miután évekig élt szabadon Pakisztánban, ahonnan többször is buzdított India elleni „szent háborúra”, ami miatt tovább nőtt a feszültség Iszlámábád és Washington között, és ami felbőszítette Újdelhit is.

A pakisztáni Pandzsáb tartomány kormánya Szaid házi őrizetének hatvan nappal történő meghosszabbítását kérte, de a kérelmet a bíróság elutasította – közölte Szattar Szahil ügyész. A férfi korábbi 30 napos őrizete lejárt, így csütörtökön már szabadlábra kerülhet.

Szaid többször is tagadta, hogy köze lenne a merénylethez, amelyben tíz fegyveres különböző célpontokra, közöttük két luxusszállodára, egy zsidó központra és egy pályaudvarra támadt rá. Az indiai rohamrendőrök három napot át harcoltak, mire legyűrték a fegyvereseket.

Az erőszakcselekmény a háború küszöbére sodorta a szomszédos Pakisztánt és Indiát.

Az Egyesült Államok 2012-ben 10 millió dolláros díjat ajánlott fel annak, aki olyan információkat bocsát a rendelkezésére, amelyekkel Szaidot, a Dzsamaat-ud-Dava szélsőséges szervezet vezetőjét őrizetbe lehet venni, és bűncselekményt lehet rábizonyítani.

Tagjai szerint a Dzsamaat-ud-Dava jótékonysági szervezet, de az Egyesült Államok és India szerint a pakisztáni székhelyű Laskar-i-Taiba iszlamista fegyveres csoport fedőszervezete. Pakisztánban a természeti katasztrófák utáni gyűjtéseinek köszönhetően igen népszerű.

„A lahori felsőbíróság arra kérte a pandzsábi kormányt, hogy nyújtson be bizonyítékot, amelynek alapján meghosszabbíthatják Szaid fogva tartását, de a kormánynak ez nem sikerült – mondta Szaid ügyvéde, A. K. Dogar.

India azzal vádolta Pakisztánt, hogy pénzügyileg támogatja a Szaid által az 1990-es években alapított Laskar-i-Taiba támadásait. Pakisztán tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz, és 2002-ben felvette a csoportot a tiltott szervezetek listájára.

Orientalista.hu – MTI 

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com