Cadmus fordítás Cadmus

Szabadon engedett néhány drúz túszt az Iszlám Állam

2018. 10. 21.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a szíriai kormánnyal kötött fogolycsere keretében szabadon engedett hat drúz túszt azok közül, akiket még július végén hurcoltak el magukkal esz-Szuveida délnyugat-szíriai tartományban – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja A dzsihadisták két nőt és négy gyereket engedtek szabadon egy, a rezsimmel és orosz szövetségesével kötött megállapodás alapján.

 21 nő és gyerek továbbra is az iszlamista szélsőségesek fogságában van. Abder Rahmán szerint őket az elkövetkezendő órákban vagy napokban engedik szabadon.t.

A dzsihadisták a szíria hadsereg ellen Al-Szuveida délnyugat-szíriai tartományban július végén indított támadásaik során hurcolták el magukkal a túszokat. A túszok közül kettőt megöltek, egy pedig elhunyt a fogva tartás alatt.

A radikális iszlamisták egy időre több települést is elfoglaltak, beszámolók szerint egyes helyeken tömeggyilkosságokat követtek el, több mint 120 civilt öltek meg.

A Szuveida24 helyi híroldal korábban közzétette a dzsihadisták fogságába került túszok nevét, amiből kiderült, hogy mindannyian drúzok. Az Iszlám Állam szélsőséges szunnitái, az iszlám más irányzatait követő felekezetekhez hasonlóan, a drúzokat is eretnekeknek tartják.

A drúzok az iszlám egy ezoterikus irányzatát követik. Szírián belül főként Al-Szuveidában élnek, de jelentős közösséget képeznek az Izrael által megszállt Golán-fennsíokon is. Szíria lakosságának mintegy 3 százalékát teszik ki.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑