2019. 05. 24.

Szabadon engedik az al-Dzsazíra 2016-ban bebörtönzött producerét Egyiptomban

Egy egyiptomi bíróság csütörtökön elrendelte az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik egyiptomi producerének szabadon bocsátását. Mahmúd Huszeint 2016-ban tartóztatták le, egyebek mellett azzal vádolták, hogy hamis híreket terjesztett.

A producert továbbá azzal is vádolták, hogy tagja az Egyiptomban betiltott és üldözötté vált Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetnek.

A kairói büntetőbíróság csütörtökön rendelte el Huszein szabadon engedését, „óvintézkedésekkel”, ami a dpa német hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint többek között a feltételes szabadlábra helyezést foglalja magában.

Az egyiptomi hatóságok több mint két évig tartották fogva Huszeint, ez idő alatt nem emeltek vádat ellene, és nem állították bíróság elé sem.

Mahmúd Huszein egyiptomi újságíró az al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevíziónak dolgozott. Az egyiptomi hatóságok 2016 decemberében tartóztatták le a kairói reptéren, amikor éppen szabadságra érkezett haza. A producer 2013-ig Egyiptomban dolgozott, amíg az al-Dzsazíra be nem zárta egyiptomi irodáit.

Az al-Dzsazíra weboldala is beszámolt csütörtökön az egyiptomi újságíró szabadon engedéséről: Huszeint „hivatalos vádemelés nélkül tartóztatták le, és 881 napig tartották börtönben”.

Az al-Dzsazíra, az arab világ legnézettebb hírtelevíziója a katari uralkodócsalád közvetlen ellenőrzése alatt áll, Doha pedig Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök és a mögötte álló Muzulmán Testvériség támogatója. A jelenlegi kairói vezetés viszont éppen arra alapozza létjogosultságát, hogy az utolsó pillanatban mentette ki az országot az iszlamista mozgalom karmaiból.

Abdel Fattáh esz-Szíszi jelenlegi egyiptomi elnök 2013-ban, a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi katonai úton történő megbuktatásával került hatalomra.

A 2013-as katonai hatalomátvétel óta az egyiptomi hatóságok több száz iszlamistát és szekuláris aktivistát tartóztattak le.

MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑