2019. 04. 12.

Szabadon engedik Szudánban a politikai foglyokat

Szabadon engedik Szudánban a politikai foglyokat – jelentette csütörtökön a SUNA szudáni állami hírügynökség a szudáni országos hírszerző és biztonsági szolgálatra (NISS) hivatkozva.

Az internetre felkerült képsorok szerint az elengedett embereket a tömeg kitörő örömmel fogadta, ők pedig csatlakoztak a tüntetőkhöz. Az elengedett foglyok közt van Mohamed Nádzsi el-Aszam, a Szudáni Dolgozók Szövetségének egyik szóvivője is, akinek nagy szerepe volt a decemberben kezdődött kormányellenes tüntetések megszervezésében. Őt több mint három hónapja tartották őrizetben a hatóságok.

Hírügynökségek ugyanekkor szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy a tüntetők Port-Szudán és Kasszala városában megtámadták a hírszerzés és a biztonsági erők több épületét is.

Csütörtökön korábban bejelentette lemondását az ország elnöki tisztét 30 éve betöltő Omar el-Besír, és konzultációk kezdődtek Kartúmban egy „átmeneti tanács” megalakításáról. Az AP hírügynökség meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva korábban arról számolt be, hogy Besírt a hadsereg kényszerítette lemondásra, és házi őrizetben van.

MTI

, , , ,
Back to Top ↑