2019. 07. 13.

Szabadon engedték a feltartóztatott iráni tankhajó legénységét Gibraltáron

A gibraltári hatóságok óvadék ellenében szabadon engedték péntek este a múlt hét óta feltartóztatott iráni tankhajó legénységét, a kapitányt és három tisztet – közölték hivatalosan.

A Spanyolország déli csücskénél fekvő Gibraltár brit terület hatóságai átvizsgáltak és lefoglaltak egy tankhajót, a panamai zászló alatt közlekedő, Szingapúrban bejegyzett Grace 1-et, amellyel kapcsolatban azt gyanítják, hogy nyersolajat szállított volna Szíriába, a Damaszkusz ellen az Egyesült Államok kérésére bevezetett európai uniós szankciók ellenére.

Az iráni külügyminisztérium emiatt bekérette a teheráni brit nagykövetet, és tiltakozott a hajó lefoglalása ellen, kalózkodásnak minősítette azt.

A gibraltári hatóságok most csütörtökön őrizetbe vették a hajó kapitányát és a főtisztet, majd péntek reggel a két további tisztet. Mind a négyen indiaiak. Egyúttal pénteken meghosszabbították a hajó lefoglalását július 19-ig. A hajó lefoglalása elméletileg 90 napra is meghosszabbítható.

A gibraltári rendőrség péntek esti közleménye szerint a legénység tagjai ellen nem indítottak eljárást, de a hajó átvizsgálása tovább tart. A hajó tartálya a maximális mennyiségű, 2,1 millió hordó nyersolajjal van feltöltve – közölték. Az iráni külügyminisztérium pénteken ismét figyelmeztette Londont a Grace 1 lefoglalása miatt.

„Ha Nagy-Britannia hagyta, hogy az Egyesült Államok befolyásolja és belerángassa egy veszélyes játékba, akkor azt tanácsoljuk neki, hogy inkább álljon ennek ellen” – írta a minisztérium szóvivője.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön azzal vádolta meg Iránt, hogy az iráni hajó gibraltári feltartóztatása után megtorlásul három iráni hadihajó megpróbált feltartóztatni egy brit olajszállítót a Hormuzi-szorosban. Az iráni külügyminisztérium megalapozatlannak nevezte ezt a vádat.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑