Cadmus fordítás Cadmus

Szabadon engedték a három éve elrabolt japán újságírót

2018. 10. 25.

Yasuda három évet töltött fogságban. Néhány hónapja egy videón könyörgött, hogy mentsék meg.

Több mint három évet töltött a polgárháborús Szíriában egy terrorszervezet fogságában Jumpei Yasuda japán újságíró, akit a török hatóságok a napokban szállítottak Isztambulba, miután kiszabadult.

A csontsoványra fogyott férfi mégis a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen élve kijutott a fegyveresek fogságából, miután 2015 júniusában azt követően rabolták el, hogy Törökországból belépett Szíria nyugati területeire – írja a The Guardian.

A helyi források szerint a japán újságíró katari közvetítéssel engedték szabadon miután az arab olajmonarchia egy millió dollárt fizetett a Nuszra Front terroszervezetnek.

– Negyven hónapig voltam bezárva, de most már jól vagyok. Köszönöm mindenkinek – mondta röviden Yasuda, aki a napokban visszatérhet Japánba. Mint mondta, az elmúlt három évben szinte az anyanyelvét is elfelejtette.

A szabadúszó újságírót a közeljövőben többször is meghallgatják majd, ugyanis kíváncsiak, mit tapasztalt a terrorszervezetként számon tartott, az al-Kaida alszervezetének tartott Nuszra Front fogságában.

Yasudát egyébként másodjára rabolták el: 2004-ben Irakban tűnt el három másik társával, de akkor is élve megúszta.

Blikk.hu nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑