Szabadon engedték a közösségi média több száz közreműködőjét

Szíriában szabadon engedték a közösségi média több mint 400 közreműködőjét – bírákat, ügyvédeket, újságírókat, közszolgákat -, akiket az idén csuktak le – adta hírül kedden a Reuters brit hírügynökség a jordániai Ammanból.

Jogvédő aktivisták és a szabadon engedettek közül sokan úgy vélik, hogy az intézkedéssel Bassár el-Aszad szíriai elnök a népszerűségét szeretné erősíteni a közelgő, május 26-ára tervezett elnökválasztás előtt. Elemzők szerint a választást várhatóan ő nyeri majd, s ezzel a negyedik mandátumát kezdheti meg.

A szabadon engedettek zöme kiberbűnözés vádjával került rács mögé. A bő 400 főn kívül még ezrek szabadulnak a szíriai kormány börtöneiből általános amnesztia révén. Őket – valutaspekulánsokat, kábítószerárusokat, csempészeket, emberrablókat – köztörvényes bűnök miatt ítélték el.

Az amnesztiában nem részesülnek azonban tízezrek Aszad ellenzékének tagjai és a politikai foglyok közül, akiket évek óta tartanak fogva bírósági tárgyalás és ítélet nélkül.

Az említett 400, szabadon bocsátott bebörtönzött esetében sem volt tárgyalás és ítélet.

Szíriában – az évtizedes háború, továbbá a koronavírus-járvány miatt – az életszínvonal folyamatosan romlik, ám a hatalom nem enged teret a bíráló véleményeknek.

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑