Cadmus fordítás Cadmus

Szabadon engedtek két túszt Jerevánban

Az örmény fővárosban, Jerevánban hétfő délutánig nem sikerült megoldani azt a patthelyzetet, amely az előző nap lezajlott túszejtő akció miatt alakult ki, ugyanakkor a fegyveresek két foglyukat elengedték – számolt be róla a helyi nemzetbiztonsági szolgálat (SZNB).

A túszejtőkkel folytatott tárgyalások eredményeképpen egy második foglyot is sikerült kiszabadítani – közölte az SZNB. „Nincsenek azonban további, derűlátásra okot adó fejlemények, amelyek kizárnák a lehetséges tragikus következményeket, s a felelősség ezért kizárólag a támadás kitervelőit terheli” – hangsúlyozta közleményében a szolgálat. „A terroristáknak be kell látniuk, hogy nincs más választásuk, mint mielőbb, feltétel nélkül teljesíteni a hatóságok követeléseit” – fűzték hozzá.

Egy napig nem kaptak élelmet

Vasárnap hajnalban mintegy harminc fegyveres férfi támadta meg az egyik jereváni rendőrkapitányságot, megöltek egy rendőrezredest, megsebesítettek egy másik ezredest és egy alezredest, valamint több más rendőrt, és túszokat ejtettek. Felhívták a lakosságot, hogy vonuljon utcára, és érje el egy júniusban letartóztatott ellenzéki politikus, Zsirajr Szefilján és „minden politikai fogoly” szabadon bocsátását.

A hatóságok szerint a rendőrkapitányságon lévőket hétfőn ellátták a szükséges élelemmel és gyógyszerekkel. A jereváni egészségügyi minisztérium úgy tudja: az események miatt hat embert sérülésekkel kórházban kezelnek.

A megszállt kapitányság utcájának egy része továbbra is le van zárva a forgalom elől keresztbe állított teherautókkal. Az SZNB közlése szerint a hatóságok „igyekeznek meggyőzni a terroristákat, hogy tartózkodjanak a további, emberek életét és testi épségét fenyegető cselekedetektől, engedjék szabadon a túszokat, tegyék le a fegyvert és adják meg magukat”.

A hatóságok cáfolták azokat a közösségi médiában megjelent híreszteléseket, amelyek szerint a törökországihoz hasonló puccskísérlet történt volna Jerevánban. Cáfolták azt is, hogy a fegyveresek más épületet is elfoglaltak volna.

A túszejtők készítettek egy videofelvételt a követeléseikről, és ez felkerült a LifeNews.com című orosz hírportálra. A felvételen a golyóálló mellényt viselő, Kalasnyikov géppisztollyal felfegyverkezett férfiak részben a lakossághoz szólnak, részben követelik, hogy a hatóságok szállítsák az épületbe Zsirajr Szefiljánt és „minden politikai foglyot”. Az egyik túszejtő, Varuzsan Avetiszján ezenkívül azt követelte a Facebook közösségi portálon, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök távozzon a hatalomból. Avetiszján szerint túszaik között van Vardan Egiazarján, az országos rendőrfőkapitány helyettese és Valerij Oszipján, a jereváni rendőrség parancsnokának helyettese.

A fegyveresek felhívására hétfőn több százan gyűltek össze Jereván központi terén, és azt tervezték, hogy átvonulnak a rendőrkapitányság felé. A tiltakozók kormányellenes jelszavakat skandáltak, a helyzet békés rendezését és az általuk politikai fogolynak tartott Szefilján elengedését követelték. A hatóságok körbevették a demonstráció helyszínét, és több tüntetőt őrizetbe vettek – írta hétfő este az AFP francia hírügynökség egyik újságírója. Néhány demonstráló áttörte a biztonsági kordont, és összetűzésbe került a rendőrséggel. Később az elfogott tiltakozókat a hatóságok elengedték.

Ellenzéki szervezet hívei lehetnek

Politikai elemzők azt mondták, hogy a fegyveresek az egyik kis támogatottságú ellenzéki csoport hívei. A csoport alapítóját, Zsirajr Szefiljánt és hat politikustársát júniusban tartóztatták le. Szefilján ellen az a gyanú, hogy fegyveres csoportot szervezett, el akart foglalni kormányzati épületeket és egy televízió-átjátszóállomást. Az egykori katonatiszt Szefiljánt 2006-ban egyszer már bebörtönözték 18 hónapra a hatalom erőszakos megdöntésére tett felhívása miatt.

Szefilján elégedetlen azzal, ahogy a kormány Karabah ügyében cselekszik. A túlnyomórészt örmények lakta Karabah a ’90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑