Cadmus fordítás Cadmus

Száhel-övezeti terrorcsoport jelentkezett a francia katonák elleni támadás elkövetőjeként

A Száhel-övezet legnagyobb dzsihadista szerveződése, az al-Kaidával szövetségben álló Iszlámot és Muzulmánokat Támogató Csoport (GSIM) nevű terrorszervezet jelentkezett kedden annak a támadásnak az elkövetőjeként, amelyben szombaton életét vesztette két francia katona Maliban.

A GSIM közleményében tudatta, hogy az ő tagjai hozták működésbe a robbanószerkezetet, amely a katonákat megölte Ménaka térségben. Kevesebb mint egy hét alatt összesen öt francia katonával végeztek – mutatott rá a terrorszervezet.

A Száhel-övezetben a francia hadsereg több ezer katonája állomásozik, a Barkhane hadműveletben harcolnak az ott tevékenykedő terrorcsoportok ellen, 2020-ban 600 fővel emelték a létszámukat.

Mali északi részét egy francia vezetésű katonai művelet segítségével sikerült megtisztítani a térség felett ellenőrzést gyakorló iszlamista lázadóktól 2013-ban. A szélsőségesek a sivatagban bujkálva azonban újraszerveződtek, és gyakran támadják a mali hadsereget és szövetségeseit. Maliban 2013 óta 50 francia katonát öltek meg.

Tavaly novemberben Marc Conruyt, a Barkhane hadművelet parancsnoka a francia parlamentben úgy fogalmazott, hogy az Iszlámot és Muzulmánokat Támogató Csoport a “legveszélyesebb ellenség” a Száhel-övezetben.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑