Cadmus fordítás Cadmus

Számos halottja van a bangladesi rohingja menekülttáborban keletkezett tűznek

Legalább 15 elszenesedett holttestre bukkantak a mentőcsapatok a délkelet-bangladesi rohingja menekülttáborok területén, ahol hétfőn hatalmas tűz ütött ki, megsemmisítve menedékszállások ezreit.

Louise Donovan, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) bangladesi szóvivője kedden arról számolt be: a tűzben körülbelül 560 ember sérült meg, további legalább 400 ember eltűnt. Az UNHCR szerint mintegy 45 ezer ember maradt hajlék nélkül a tűz miatt, amely még éjszaka is tombolt.

A halálos áldozatok közül legalább hárman gyerekek voltak, jelenleg is zajlik a keresés további áldozatok után – mondta egy helyi kormánytisztviselő.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) keddi helyzetértékelése szerint a tűz legalább 87 ezer embert érintett.
A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) közleménye szerint több mint ezer alkalmazottja és önkéntes működött együtt tűzoltókkal, a táborok lakóival és egyéb szervezetek alkalmazottjaival a mentési munkálatokban és a tűz oltásában. Az IFRC szerint akár 123 ezer menekültet is sújthatott a tűz.

A rohingja kisebbségnek több mint egymillió tagja él a bangladesi menekülttáborokban. A népcsoport a világ legnagyobb hontalan közössége.

A buddhista többségű Mianmarból több mint 700 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg 2017 augusztusában tisztogató műveletbe kezdett azt követően, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.

A mianmari hadsereg műveletét ENSZ-képviselők a “népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak” minősítették. A mianmari kormány tagadta, hogy a biztonsági erők tömeges nemi erőszakokat és gyilkosságokat követtek el, illetve lakóházak ezreit gyújtották fel.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑