Cadmus fordítás Cadmus

Számos segélyszervezet kifogásolta a legutóbbi szíriai adományozó konferencia eredményét

2021. 03. 31.

Számos segélyszervezet kifogásolta szerdán az előző nap online tartott szíriai adományozó konferencia eredményét, a fórumon 5,3 milliárd eurót ajánlottak fel a háborúba sodródott állam civil lakosságának és a hazájukból elmenekült szíriaiak megsegítésére.

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet például elégtelennek tartotta az ENSZ és az Európai Unió által szervezett konferencián összegyűlt összeget.

Mutaz Adham, az Oxfam Szíriáért felelős igazgatója úgy fogalmazott, hogy a felajánlások összege megerősítette azon félelmüket, miszerint a háború sújtotta emberek kéréseit nem hallották meg.

Mutaz Adham hangsúlyozta, hogy bár alábbhagyott az erőszak az országban, szíriaiak milliói küzdenek az életben maradásért hazájukban és a térség környező országaiban, ahol a koronavírus-járvány, a munkanélküliség és a gazdasági összeomlás nehezíti meg az életüket.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a most összegyűlt 5,3 milliárd euró 1,6 milliárddal kevesebb a tavalyi konferencián felajánlott összegnél.

Tizenegy nemzetközi segélyszervezet – köztük a CARE, a Save the Children – közös nyilatkozatban üdvözölte, hogy egyes országok a tavalyihoz hasonló vagy annál magasabb összegben adományoztak Szíriának. A dokumentum, amelyet több mint 35 segélyszervezet írt alá, rendkívül sajnálatosnak nevezte, hogy két nagy adományozó, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia “hátat fordított a szíriaiaknak”. A nyilatkozat szerint ez elképesztő kihatással lesz életükre.

A Szíria és a régió megsegítésére szervezett ötödik brüsszeli adományozókonferencián idén csaknem nyolcvan ország és nemzetközi szervezet vett részt, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatával összhangban megújították elkötelezettségüket az ENSZ által vezetett, a konfliktus átfogó politikai megoldása érdekében kifejtett erőfeszítése mellett.

Az ENSZ tervei szerint a befolyt összegből 5,5 millió menekültet és további 4,8 millió rászorulót támogatnának szíriai menekültet befogadó Törökországban, Libanonban, Jordániában, Irakban és Egyiptomban. Ez az öt állam a szíriai menekültek 85 százalékának biztosít menedéket.

A konferencián összegyűlt forrásokból mindenekelőtt élelmiszerrel, gyógyszerrel támogatnák a rászorulókat és oktatást biztosítanának a menekültek gyermekeinek.

A tíz éve tartó szíriai konfliktusban több mint 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból.

A nemzetközi becslések szerint legkevesebb 4 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra és körülbelül 12 milliónak, a lakosság mintegy 60 százalékának nincs mit ennie. A szíriai lakosság legalább fele munkanélküli.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑