Cadmus fordítás Cadmus

Számos újabb ország ajánlotta fel a segítségét Libanonnak

2020. 08. 05.

 Számos ország ajánlotta fel a segítségét szerdán Libanonnak az előző napi bejrúti kettős robbanás sérültjeinek ellátása, a romok eltakarítása és az újjáépítés érdekében.

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy csütörtökön elutazik a közel-keleti országba, ahol találkozik hivatali partnerével, Michel Aunnal, valamint a miniszterelnökkel, Hasszán Diábbal.

A tájékoztatás szerint Párizs a szolidaritása jeleként két repülőgéppel szakértőket és felszereléseket küld Bejrútba.
Németország csaknem ötven kutatási-mentési szakembert küld Libanonba, ahogyan Lengyelország is segítségnyújtást jelentett be.

Eközben az Európai Unió is élesítette a polgári védelmi mechanizmusát, amelynek keretében tűzoltókat, mentőfelszereléseket, járműveket és keresőkutyákat akarnak Libanonba küldeni a tagállamokból. Eddig Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország és Németország jelezte részvételi szándékát, de várhatóan más országok is csatlakozni fognak.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter közölte, hogy országa nagyjából 1,4 millió dollárnyi támogatást ajánl fel a Világélelmezési Program (WFP) és a vöröskereszt számára a katasztrófa által érintettek ellátásának biztosítása céljából.

Oroszország ötrepülőnyi humanitárius segély küldéséről döntött.

Irak hatkamionnyi egészségügyi felszerelést szállít Libanonba, illetve orvosokat, ápolókat. Továbbá Jordánia és Egyiptom is hasonló intézkedéseket jelentett be.

MTI

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑