Cadmus fordítás Cadmus

Szankciókkal sújtják Malit a választások halogatása miatt

2022. 01. 11.

Büntetőintézkedésekkel sújtja Malit a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS), amiért az ideiglenes kormány nem hajlandó rövidesen választásokat tartani.

A tagállamokkal közös valamennyi határt lezárják, a nem létfontosságú kereskedelmet leállítják, és az ECOWAS Központi Bankjában lévő valamennyi mali bankszámlát befagyasztják – áll a szervezetnek a ghánai fővárosban, Accrában tartott csúcstalálkozóján vasárnap közzétett zárónyilatkozatában. A szervezet minden tagállama visszahívja nagykövetét Bamakóból.

Az ECOWAS vezetői csalódásukat fejezték ki, amiért a mali ideiglenes kormány közölte, hogy négy évnél korábban nem tartanak új választást a február végére tervezett helyett. Decemberben a szervezet újabb szankciókkal fenyegette meg Malit, ha a február végén esedékes választással nem tér vissza a demokráciához.

Az ECOWAS felszólította az Egyesült Államokat, az Afrikai Uniót és más partnereket, hogy támogassák a szankciókat.

A nyugat-afrikai országban 2012 óta három katonai puccs volt. Több ezer külföldi katona – közöttük franciák és németek – vesznek részt békefenntartásban és kiképző feladatokban. Az ideiglenes kormány nemrégiben beismerte, hogy orosz kiképzők vannak az országban, ugyanolyan megbízatással, mint az EU kiképző küldöttsége (EUTM).

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és más államok azzal vádolják a bamakói vezetést, hogy zsoldosokat bérel a Wagner orosz biztonsági cégtől, amit az ideiglenes kormány tagad. A mintegy 20 milliós lélekszámú egykori francia gyarmaton több iszlamista milícia is tevékenykedik.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑