Cadmus fordítás Cadmus

Szaringázt használtak a szíriai vegyifegyveres támadásban

2017. 06. 30.

Szaringázt vagy valamilyen szarinszerű anyagot használtak annál a vegyi támadásnál áprilisban a szíriai Hán Sejkúnnál, amelyben több mint 90 ember halt meg – jelentette péntek hajnalban az AP amerikai hírügynökség a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) nem nyilvános nyomozati jelentésére hivatkozva.

A hírügynökségnek két diplomata is megerősítette, hogy a nem nyilvános jelentés fő megállapítása az, hogy szarint használtak a támadásnál.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet független vizsgálatot sürgetett, hogy kiderüljön, kik a vegyi támadás felelősei. Washington eddig is Damaszkuszt tette felelősség a vegyi támadásért, de az Aszad-kormányzat tagadja, hogy vegyi fegyvert vetettek be. AZ OPCW jelentése a felelősség megállapítására nem terjedt ki, csak arra, hogy milyen vegyi anyagot használtak a támadásnál.

Donald Trump a támadás után válaszcsapást rendelt el szíriai katonai célpontok ellen, annak ellenére, hogy sem akkor, sem azóta nem tudott az Egyesült Államok bizonyítékot felmutatni arra, hogy a legitim kormány követte volna el valóban ezt a támadást.

Oroszország is tagadja a vádakat:  Moszkva szerint az iszlamista lázadók vegyifegyver-raktáraiból szabadult el az ideggáz, amikor a létesítmény találatot kapott a kormányerők egyik légicsapásában.

Szíria 2013-ban csatlakozott az OPCW-hez, bejelentve, hogy 1300 tonna vegyi fegyverrel és vegyi fegyverek gyártásához szükséges ágenssel rendelkezik, amelyeket aztán nemzetközi akció keretében semmisítettek meg. Amerika tehát annak ellenére vádolja a szír kormányt a gáztámadással, hogy az megsemmisíttette a vegyifegyver-arzenálját, méghozzá nemzetközi felügyelet mellett (ellentétben az amerikabarát iszlamista csoportokkal, akik máig is jelentős arzenállal rendelkeznek).

Orientalista.hu – Crusader/MTI

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑