Szarrádzs Haftart vádolja a Tripoli elleni rakétatámadással

Halífa Haftar tábornok katonáit tette felelőssé Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetője a Tripoli elleni rakétatámadásért, és háborús bűnök elkövetésével vádolta meg a tábornokot.

Szerdára virradóra Szarrádzs személyesen is felkereste a fővárosnak azt a két kerületét, ahová az éjszaka becsapódtak a rakéták, megölve legkevesebb három embert, köztük két nőt. A sajtóhoz videón eljuttatott nyilatkozatában Haftar katonáit tette felelőssé a pusztításért, háborús bűncselekménnyel vádolva a tábornokot.

„Holnap minden, a háborús és az emberiesség elleni bűncselekményekre vonatkozó dokumentumot eljuttatunk a Nemzetközi Büntetőbírósághoz ” – jelentette ki Szarrádzs.

A Haftar vezette „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNH) tagadta, hogy köze lenne a a légicsapáshoz, és azokért a Tripolit uralmuk alatt tartó „terrorista milíciákat” tette felelőssé.

Kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Fatou Bensouda felszólította a líbiai fegyveres csoportokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jog szabályait, egyúttal figyelmeztette a háborús bűncselekmények elkövetőit, hogy eljárást indítanak ellenük.

Az ország keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Haftar csapatai április elején indítottak offenzívát az egységkormány irányítása alatt lévő nyugat-líbiai térség ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑