Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábia 34 milliárd dolláros reformprogramot indított

2018. 05. 04.

Harmincnégy milliárd dollár értékű, az ország életszínvonalának és szórakoztatóiparának látványos fejlődését célzó társadalmi és kulturális reformprogramot indított Szaúd-Arábia.

A csütörtök este bejelentett, Életszínvonal 2020 nevű program célja egyebek közt a sportolás, kultúra és a művészetek népszerűsítése a fiatalok körében.

Az elképzelések szerint 2020-ra a vahhábita olajmonarchiában 45 új mozi, 16 színház és 42 könyvtár nyílik, továbbá létrehozzák az úgynevezett “kultúra és művészet szigetét” a tengerparti Dzsidda mellett és kialakítanak egy művészeti komplexumot a fővárosban, Rijádban. Emellett sportlétesítményeket, művelődési és rekreációs központokat terveznek létrehozni szerte Szaúd-Arábiában.

A projekt 346 ezer új munkahelyet teremt és mintegy 13,3 milliárd dollár állami beruházást irányoz elő. A maradék pénzt a privát szektortól és külföldi befektetőktől várják szaúdi tisztségviselők szerint.

A rijádi hatóságok a reformprogram keretében az utóbbi hónapokban elindítottak egy nagyszabású építkezést is Rijád mellett: „szórakoztatóipari várost” húznak fel 8 milliárd dollárból. A szaúdi illetékesek által Disneylandhez hasonlított várostól azt remélik, hogy 2030-ra évi több millió látogatója lesz.

Mindemellett az elkövetkező években megnyílik Szaúd-Arábia első operája, miután a mozik mintegy 40 év után újra kinyitottak a szigorú vallási szabályokat követő közel-keleti országban.

Ahmad al-Mazid, a kulturális hivatal vezetője közölte: a cél az, hogy legalább három szaúdi város bekerüljön a világ legélhetőbb 100 városa közé, a szaúdiak pedig jól érezzék magukat hazájukban, szeressenek ott élni és bátran fektessenek be országukba.

A szaúdi lakosságnak több mint a fele 25 év alatti, de a vallási berendezkedés miatt nem sok szórakozási lehetősége van a fiatalságnak. Aki eddig megtehette, külföldre járt szórakozni.

Az Életszínvonal 2020 program a Mohamed bin Szalmán trónörökös által megálmodott Vízió 2030 reformterv egyik alappillére – mondták szaúdi illetékesek. A reformprogramok végrehajtásáról a trónörökös vezette gazdasági és fejlesztési tanács kezeskedik.

Mohamed bin Szalmánt reformista vezetőnek tartják, aki országát a mérsékelt iszlám irányába akarja terelni, és jelentős változásokat akar elérni mind a társadalomban, mind a gazdaságban. Nem titkolt célja, hogy Szaúd-Arábia olajfüggőségét drámaian csökkentse, és az olajszektorban tevékenykedő cégeket átalakítsa. A trónörökösnek tulajdonítják azt is, hogy több évtized után újra lehet moziba járni, illetve a nők a nyártól vezethetnek autót.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑