Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábia alaposan feltölti búzakészleteit

Meghaladja az egymillió tonnát Szaúd-Arábia stratégiai búzakészlete. Az ország közben azt tervezi, hogy a következő egy hónapban további 1,2 millió tonna búzát importál.

A rijádi mezőgazdasági minisztérium a koronavírus miatti aggodalmak kapcsán ellátási hiánytól tart a jövőben, ezért akarják feltölteni a raktárakat még jobban búzából.

„Az országban működő malmok napi termelése 15 ezer tonna, ez fedezi az összes helyi igényt” – mondta egy televíziós interjúban Abdullah Abalkhail, a szaúdi agrártárca szóvivője. „A következő hónapban nagyjából 700 ezer tonna helyi búza és több mint 1,2 millió tonna importált búza feldolgozása és raktározása kezdődik meg” – tette hozzá a szóvivő.

Szaúd-Arábia egyre jobban függ a gabonaimporttól, különösen a búza és az árpa tekintetében. Korábbi önellátási terveiket még 2008-ban hagyták fel a sivatagi gazdálkodás szűkös vízellátása miatt.

Az arab királyság kibővítette azon országok listáját, ahonnan állatokat importálhatnak, ezért az állattenyésztés hiánya miatt sincs ok az aggodalomra a helyi agrártárca szerint. A muszlim böjti hónap, a ramadán egyre jobban közeledik, idén április 23-tól május 23-ig tart majd. Emiatt várhatóan növekedni fog az országban az élelmiszer- és a húsfogyasztás.

Szaúd-Arábiában a Johns Hopkins kórház online adatbázisa szerint közép-európai idő szerint hétfőn este 1453 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván és nyolc áldozata volt eddig a járványnak.

Agroforum.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑