Szaúd-Arábia csatlakozik a Perzsa-öböl védelmére létrehozott amerikai misszióhoz

Szaúd-Arábia csatlakozik ahhoz a misszióhoz, amelyet az Egyesült Államok hozott létre a Perzsa(Arab)-öböl hajózási útvonalának védelmére – jelentette a SPA helyi állami hírügynökség szerdán.

A bejelentés nem sokkal azután történt, hogy szombaton dróntámadások érték az Aramco szaúdi állami olajvállalat két olajterminálját. Az üzemekben tűz keletkezett, amely fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és exportban is.

Noha a támadásért a jemeni húszi lázadók jelentkeztek elkövetőként – valamint további támadásokat is kilátásba helyeztek – Washington az őket támogató iráni vezetést tette felelőssé.

A koalíciót, amelynek célja elsősorban a Hormuzi-szoros, az Ománi-tenger és a Báb-el-Mandeb kereskedelmi forgalmának biztosítása, az Egyesült Államok nem sokkal az után hozta létre, hogy az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit tartályhajót, amely az Iránhoz közeli Hormuzi-szoroson haladt keresztül.

A Hormuzi-szoros térségében több incidens történt kereskedelmi hajók ellen. Az iráni Forradalmi Gárda júliusban lefoglalt egy brit tankert, amire válaszul London a szoroshoz irányított egy rombolót a brit zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajók átkelésének biztosítására. A Perzsa(Arab)-öböl és az Ománi-öböl közötti tengerszoros kereskedelmi jelentőségét mutatja, hogy a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százalékát szállítják át rajta a tartályhajók.

Washington nem titkolt célja „az iráni agresszió leküzdése”.

A koalíciónak jelenleg Ausztrália, az Egyesült Királyság és Bahrein a tagja.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑