2018. 09. 26.

Szaúd-Arábia elutasítja az iráni vádakat

Tagadta Rijád azokat az iráni vádakat, miszerint köze lenne a huszonöt halálos áldozatot követelő szombati merénylethez a délnyugat-iráni Ahváz tartományban: „Szaúd-Arábia elutasítja és elítéli az elmúlt napokban elhangzott hamis iráni vádakat a szombati támadással kapcsolatban” – idézi a szaúd-arábiai állami hírügynökség a külügyminisztériumot.

Ali Khamenei ajatolláh, Irán legfelső politikai és vallási vezetője hétfőn azt mondta nyilatkozatában, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek pénzelte az ahvázi katonai parádén végrehajtott terrorcselekmény elkövetőit, és megígérte, hogy országa keményen meg fogja büntetni azokat, akik a támadás mögött állnak. Az iráni Forradalmi Gárda alvezére az Egyesült Államokat és Izraelt is felelőssé tette a merényletért.

A két olajnagyhatalom, Szaúd-Arábia és Irán régóta rivalizál egymással, a regionális konfliktusokban pedig – például Jemenben, Libanonban, Irakban és Szíriában – szintén szemben állnak egymással. Szombaton Ahvázban egy katonai díszszemlén ismeretlen fegyveresek a tömegbe lőttek, és megöltek 29 embert, köztük az iráni elitosztag, a Forradalmi Gárda 12 tagját. A támadásban sokan megsebesültek.

A merénylet elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, illetve egy iráni arab szakadár mozgalom is, az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért. Utóbbi egy szakadár ernyőszervezet, az Ahvázi Nemzeti Ellenállás tagja, amely önálló állam létrehozására törekszik az olajban gazdag, délnyugat-iráni Huzesztán tartományban.

MTI

, , ,
Back to Top ↑