Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábia fátylat borít a gyémántügyre

2022. 01. 28.

Szaúd-Arábia teljesen helyreállította diplomáciai kapcsolatait Thaifölddel, pontot téve három évtizednyi bizalmatlanság és ellenségeskedés végére, amelynek oka egy szenzációs ékszerrablás volt – derült ki egy kedd éjjel nyilvánosságra hozott közleményből.

A bejelentésre Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök szaúd-arábiai látogatása alatt került sor. 1989 óta nem volt példa hasonlóan magas szintű találkozóra az országok között.

Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg gazdasági, biztonsági és politikai együttműködésről egyezett meg a thaiföldi vezetővel – tájékoztattak az SPA szaúdi állami hírügynökség által közzétett közleményben. Kettejük tárgyalásának különösen hasznát látják az országok energetikai és petrokémiai ágazatai, valamint a turizmus.

A szaúdi légitársaság bejelentette, hogy az újrakezdés jegyében májustól közvetlen járatokat indít Rijádból Bangkokba.

Szaúd-Arábia és Thaiföld viszonya az úgynevezett kék gyémánt ügy miatt fordult rosszra. 1989-ben egy thaiföldi származású takarító ékszereket és drágaköveket lopott el egy szaúdi herceg palotájából, köztük egy felbecsülhetetlen értékű, 50 karátos kék gyémántot.

A vendégmunkás ezt követően összecsomagolt, és hazatért. Bár a thaiföldi hatóságok visszaszerezték az ellopott értékeket, levették a maguk sápját, és több esetben hamisítványokat küldtek vissza Szaúd-Arábiába.

Rijád ezt követően egy gyémántkereskedőt és diplomatákat is ráállított az ügyre, akik holtan kerültek elő.

A gyilkosságokért senkit sem ítéltek el. A thaiföldi médiában többször jelent meg olyan hír, hogy a meglovasított szaúdi ékszerekhez nagyon hasonlító nyakláncokat láttak viszont magas rangú thaiföldi tisztségviselők feleségeinek nyakán. A híres kék gyémánt azóta sem került elő.

Az ügy hatalmas port kavart, és a két ország között megromlottak a diplomáciai kapcsolatok. Rijád felfüggesztette a thaiföldi vendégmunkások lejáró vízumainak megújítását, valamint az újak kiadását, így ezrek maradtak hoppon.

Emellett több ezer thaiföldi muszlimtól tagadták meg az engedélyt a mekkai zarándoklaton való részvételre.
A bangkoki kormány kedden sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és jelezte: eltökélt, hogy megoldja az ügyet.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑