Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábia földgázt vesz az USA-tól

Szaúd-Arábia cseppfolyós földgáz (lng) vásárlásáról állapodott meg az amerikai Sempra Energyvel – írta a Wall Street Journal (WJ) értesülései alapján a 444.hu.

A lap szerint a világ egyik legnagyobb olajvállalata, a Saudi Aramco a San Diego-i székhelyű vállalat texasi projektje során kitermelt lng-ből vásárol – írta a portál.

A szaúdi cég képviselői az utóbbi hónapokban több amerikai, illetve orosz termelővel is tárgyaltak. A WSJ arról nem tud biztosat, hogy a megvásárolt cseppfolyós földgázt a szaúdi belső piacra szánják, vagy pedig a nemzetközi piacokon értékesítenék tovább.

A szaúdi óriáscég nem termel ki sem gázt, sem olajat külföldön, és ugyan a királyság birtokolja a világ egyik legnagyobb olajtartalékát, azt csak meglehetősen drágán lehet kitermelni. Egy energetikai szakértő, Thierry Bros arról beszélt a lapnak, hogy a legolcsóbb gázzal Oroszország, az USA és Katar rendelkezik, ezért ha a szaúdi gazdaságban szempont lett volna a gazdaságosság és a versenyképesség, már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeniük exportálni.

Napi.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑