Szaúd-Arábia ingyen oltja be a lakosság 70 százalékát

Ingyen oltják be a lakosság 70 százalékát 2021 végéig Szaúd-Arábiában, hogy a királyságban visszatérhessen az élet a normális mederbe a koronavírus-világjárvány után – jelentette be hétfőn a szaúdi egészségügy-minisztérium.

A Szaúd-Arábiában élők 70 százalékát a következő hónapokban, de 2021 végéig elláthatják védőoltással, mégpedig lakosságnak azt a 70 százalékát, amelyik még nem érintkezett a vírussal – közölte Abdullah Asszíri, az egészségügyi miniszter helyettese a szaúdi állami televíziónak adott interjúban.

Asszíri arra nem tért ki, hogy melyik védőoltást alkalmazzák az arab országban, csak azt hangsúlyozta, hogy “mindenki számára ingyenes lesz”.

Mohamed al-Abdali, az egészségügy-minisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy Szaúd-Arábia az első országok között lesz, amelyek kapnak a vakcinából, mihelyt tisztázzák az elosztás feltételeit, de közelebbi részleteket nem közölt.

Hétfőn jelentették be, hogy átlagosan 70 százalékos, de alkalmazási technikáktól függően elérheti a 90 százalékot az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának hatékonysága.

Korábban a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat, valamint a Pfizer amerikai gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech jelentette be, hogy a potenciális vakcinájuk hatékonysága 94,5, illetve 95 százalékos, a Pfizer adata már a klinikai kísérletek végső eredményein alapszik.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑