Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábia nem kér több fegyvert Németországtól

2017. 05. 01.

A német kancellár hét év után először járt Szaúd-Arábiában, ahol aláírt egy megállapodást az ország védelmi minisztériumával, miszerint német kiképzést fognak kapni a szaúdi katonák.

Nem küldhetünk német katonákat a világ minden szegletébe, de minden bizonnyal továbbadhatjuk tudásunkat más országok fegyveres erőinek. […] Németország támogatja, hogy az egyes országok egyre önállóbbak legyenek a hadviselésben”

– jelentette ki a kancellár.

Angela Merkel Salman bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal tartott találkozója után felhívta a figyelmet az emberi jogok terén mutatkozó hiányosságokra is. A kancellár kifogásolta a halálbüntetést, majd Rajf Badavi blogger bebörtönzése ellen is szót emelt. Merkel kétnapos látogatása során a nők egyenjogúságát támogatandó szaúdi üzletasszonyokkal is találkozik.

Szaúd-Arábiát nem rég választották be az ENSZ nők jogainak védelmével foglalkozó 45 tagú bizottságába a 2018-2022 közötti időszakra. A Világgazdasági Fórum 2016-os nemek közötti különbségeket vizsgáló Global Gender Gap Reportjában Szaudi Arábia a 141. helyen van a 144 országból, csak Szíria, Pakisztán és Jemen áll mögötte a sorban.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség úgy tudja, hogy a felek számos jegyzőkönyvet írtak alá a technológiai, energetikai, üzleti és biztonsági együttműködés jegyében.

Egy szaúdi tisztviselő a Der Spiegelnek azt nyilatkozta, hogy a jövőben nem fognak több fegyvert kérni Németországtól.

Nem fogunk több problémát okozni a német kormánynak azzal, hogy újabb fegyvereket kérünk. […] Ismerjük a politikai hátteret.”

– jelentette ki Mohammed al-Tuwaijri helyettes gazdasági miniszter a Der Spiegelnek. Hozzátette, hogy a változás annak köszönhető, hogy a jövőben szorosabban akarnak együttműködni más területeken.

Rijád arra koncentrál, hogy Berlin legyen az egyik legfontosabb gazdasági partnere. A német kapcsolataink sokkal fontosabbak annál, hogy fegyveregyezményeken vitatkozzunk – tette hozzá.

A német-szaúdi fegyvermegállapodások több éve vita tárgyát képzik. Egyrészről Szaúd-Arábia emberi jogok terén mutatkozó hiányosságai miatt, másrészről pedig a jemeni háborúban játszott szerepe miatt, ahol az arab ország vezette koalíció légicsapásai következtében már rengeteg civil vesztette életét. A kritikusok szerint a német fegyverekkel Szaúd-Arábia visszaélt.

Németország 2016-ban nagyságrendileg több mint félmilliárd euró értékben exportált fegyvereket Szaúd-Arábiába. Tavaly Németország összesen 6,88 milliárd euró értékben értékesített fegyvereket, ami a 2015-ös évhez képest 1 milliárd eurós visszaesést jelent, ugyanis két évvel ezelőtt 7,86 milliárd euróért exportáltak fegyvereket – írja a Deutsche Welle.

A kancellár hétfőn az Egyesült Arab Emírségekbe látogat.Szaúd-Arábia és az emírségek Németország legjelentősebb kereskedelmi partnerei a Közel-Keleten.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑