2017. 02. 18.

Szaúd-Arábia után Izraelben is nőmentes katalógust adott ki az IKEA

Néhány év után ismét nőmentes katalógust adott ki az IKEA. A svéd lakberendezési áruházlánc korábban Szaúd-Arábiában, most pedig Izraelben is olyan termékismertetőt állított össze, amelyben a családot látszólag csak férfiakból áll. Botrány lett belőle.

Különleges katalógust készített az IKEA az izraeli ultraortodox zsidóknak. A svéd cég kínálatát ajánló kiadványban a családi otthonok lakói látszólag csak férfiak és fiúgyerekek. A haredi közösségnek szánt reklámfüzet képein csak ők használják a bútorokat, evőeszközöket, és az összes többi, a lakások felszereléséhez tartozó tárgyat – anyák, lánygyerekek, bármilyen nő, egyetlen felvételen sem látható.

ikea izrael

Az IKEA szerint a speciális katalógussal speciális vásárlói igényeket szolgálnak ki. Úgy döntöttek, készítenek egy olyan kiadványt is, amely a vallásos haredi közösség tagjai számára is lehetővé teszi a svéd cég termékeinek és lakberendezési megoldásainak tanulmányozását – írta a The Jerusalem Post internetes portálja.

A rendhagyó kiadvány sztoriját a svéd sajtó is felkapta, ahol a 2012-es szaúd-arábiai IKEA-katalógus ügyéhez hasonlítják a mostani esetet. Akkor a svéd cég az arab ország vásárlóközönségének készített ajánló képeiről kiradírozta a nőket. A lépést Svédországban felháborodás követte, és helyi vezető politikusok is bírálták az eljárást, ami után a cég bocsánatot kért.

Az új izraeli katalógus miatt most ismét hasonló bírálathullám indult el – írta a The Local svéd változata. A portál szerint az IKEA svédországi sajtósa hangsúlyozta, hogy az ultraortodoxok zsidóknak készített brosúra különbözik az izraeli országos kiadványuktól, és nem egyezik a vállalat általános gyakorlatával és értékeivel.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑