Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábiában ismét járványügyi korlátozások közepette kezdték meg a mekkai zarándoklat

2021. 07. 18.

Idén is a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások közepette kezdték meg vasárnap Szaúd-Arábiában a muszlimok hagyományos zarándoklatát Mekkában.

Ez a második év, amikor az iszlám vallás egyik pillérének számító zarándoklaton (arabul haddzson) a koronavírus-járvány nyomán hozott beutazási korlátozások miatt csak a királyság területén élők vehetnek részt.

A zarándoklatot az idei rendelkezés szerint 60 ezer, 18 és 65 év közötti, szaúdi állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező, a vírus elleni oltás mindkét adagját felvevő (vagy korábban megfertőződött, így védettséget élvező) hívő végezheti el.

A járvány előtt a zarándoklaton évente körülbelül 2,5 millió ember vett részt. A több napig tartó esemény a mekkai nagymecsetben elvégzendő imával kezdődik. Idén a szertartás alatt cirkáló “okosrobotok” osztanak majd vizet a sorban álló hívők között, betartandó a társadalmi távolságtartást.

Ezután gyalogolva, futva, majd ismét gyalogolva hétszer kell megtenni a fél kilométeres távolságot a Szafá és a Marva dombok között, ma már fedett, légkondicionált folyosón. A járványügyi rendelkezések értelmében a folyosón a távolságtartást a földre felfestett csíkok segítik.

Az al-Ihbaríja szaúdi hírtelevízió azt közölte, hogy eddig körülbelül 36 ezer zarándok érkezett a Mekkától mintegy öt kilométerre található Mína völgyébe, ahol a hívők a nap hátralevő részét és az éjszakát – imádkozással és meditációval – töltik sátraikban.

Hétfőn az emberek az Arafat hegyre mennek, a rákövetkező nap pedig visszatérnek Mínába, és jelképesen megkövezik az ördögöt.

A legenda szerint a völgyben háromszor jelent meg az ördög, előbb Ábrahám prófétát, majd feleségét, végül fiát kísértette meg, de ők megvetésük jeleként hét kavicsot vetettek rá.

Az ördög megkövezése után, az újrakezdés jelképeként a zarándokok leborotválják a hajukat, és a haddzsot az áldozati ünnep, az íd el-adha zárja, amikor ünnepélyesen állatot vágnak, és a húst rászorulóknak adják.
A haddzs az iszlám egyik alappillére, amelyen a hagyomány szerint minden muszlimnak életében legalább egyszer részt kell vennie, ha meg tudja engedni magának és egészsége lehetővé teszi.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑