Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábiai trónörökös reformokat hajt végre az ország jogrendszerében

2021. 02. 09.

Szaúd-Arábia reformokat hajt végre jogrendszerében, ezek célja az átláthatóság, az emberi jogok védelme és a korábban elkezdett fejlesztési reformok befejezése – jelentette be a királyság de facto vezetőjének számító Mohamed bin Szalmán trónörökös hétfőn az SPA helyi hírügynökség közlése szerint.

A reformok négy törvénykönyvet fognak érinteni, köztük a családjogi és a büntető törvénykönyvet.

Mohamed bin Szalmán szerint a hiányos joganyag eltérő ítéleteket eredményezett a múltban. Hozzátette, hogy a reformok célja az ítéleteket kiszámíthatóvá, az eljárásokat pedig megbízhatóvá tenni, illetve az igazságszolgáltatási rendszer hatékonyságát és feddhetetlenségét is hivatottak biztosítani.

A tervezett módosítások részleteit még nem jelentették be. Ugyanakkor Valíd asz-Szamáni igazságügyi miniszter az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak arról beszélt, hogy alsó korhatárt vezetnek be a házasságkötésekre a családjogi törvénykönyv reformja keretében.

A minisztérium tavalyelőtt körlevélben szólította fel a bíróságokat, hogy tartózkodjanak gyermekházasságok jóváhagyásától. A rendelkezést azonban még nem foglalták törvénybe.

A trónörökös szerint a reformokat a konzultatív szerepet betöltő Súra Tanács elé terjesztik jóváhagyásra az idén.

Mohamed bin Szalmán az utóbbi években egy sor gazdasági és társadalmi reformot vezetett be Jövőkép 2030 nevű terve keretében, hogy vonzóbbá tegye a konzervatív királyságot a turizmus és a befektetők számára, valamint több lábon állóvá tegye az ország olajtermeléstől függő gazdaságát.

MTI

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑