Cadmus fordítás Cadmus

Szaúdi koalíció: Elfogták a jemeni Iszlám Állam vezetőjét

2019. 06. 26.

Szaúdi különleges erők elfogták az Iszlám Állam jemeni ágának vezetőjét egy házban tartott razzia során – közölte kedden a jemeni polgárháborúban a kormányerőket támogató, szaúdi vezetésű koalíció.

Turki al-Máliki ezredes, a koalíció szóvivője szerint a műveletet június 3-án hajtották végre, mindössze 10 percig tartott. A razzia során elfogták az Iszlám Állam jemeni ágának Abu-Oszama al-Muhádzsir néven ismert vezetőjét, a csoport pénzügyi vezetőjét, illetve egyéb gyanúsítottakat.

Az Iszlám Állam jemeni ága 2014 végén alakult, azóta számos merényletet követett el. Ezek közül a legsúlyosabb 2015 márciusában történt, amikor is öngyilkos merénylők felrobbantották magukat a főváros, Szanaa két síita mecsetjénél, megölve 137 embert. Az Iszlám Állam fegyveresei 2015 végén megölték a dél-jemeni Áden város kormányzóját, 2016 májusában pedig ugyanebben a városban két öngyilkos merénylő a hadseregbe jelentkező fiatalokat vett célba, megölve 45 embert.

A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.

A jemeni háborút kihasználva az al-Kaidához hasonlóan az Iszlám Állam is megerősödött, és kiterjesztette befolyását az arab-félszigeti ország déli részén.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑