Cadmus fordítás Cadmus

Szaúdi tulajdonba került a Newcastle United

2021. 10. 09.

Egy szaúdi-arábiai hátterű konzorcium vásárolta meg az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Newcastle Unitedet.

Az egyesület bejelentése szerint a konzorcium a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alapból (PIF), valamint a PCP Capital Partners és az RB Sports and Media nevű cégekből áll.

Jaszir al-Rumjjan, a PIF vezetője, a Newcastle United új elnöke azt mondta, az ügylet hosszú távú befektetést jelent számukra, hogy kihasználják a klubban rejlő lehetőségeket és tovább építsék az egyesület örökségét.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Newcastle United, az angol futball egyik leghíresebb klubjának új tulajdonosai lehetünk. Köszönjük a szurkolók évek óta tartó hűséges támogatását, és izgatottak vagyunk, hogy együttműködhetünk velük” – idézi az MTI.

Miután csütörtökön megerősítették, hogy az eddigi tulajdonos, Mike Ashley 14 év után eladta a klubot, a szurkolók ünneplésbe kezdtek a St. James’ Park mellett, mert kedvencük a világ egyik leggazdagabb egyesülete lesz.

A Premier League több forrás szerint is csak azok után bólintott rá a tulajdonosváltásra, hogy jogi biztosítékot kapott a szaúdi állam nem folyik bele az angol klub ügyeibe. A PIF elnöke ugyanis nem más, mint Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg, akit Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró 2018-as meggyilkoltatásával is gyanúsítanak.

A mindössze a tabella 19. helyén álló csapat lett ezzel a 14. klub a Premier League jelenlegi mezőnyében, amelynek többségi tulajdonosa külföldi.

Az arányok érzékeltetésére, mint a 24.hu is írja, kiváló példa, hogy míg a Manchester City tulajdonosának, Manszúr sejknek a vagyonát 23 milliárd fontra becsülik, addig a Newcastle United új tulajdonosának, a Public Investment Fundnak a vagyona 300 milliárd fontnál is több.

Steve Bruce vezetőedző csütörtök este elmondta, felkészült rá, hogy hamarosan meneszthetik a tulajdonosváltás miatt, bár szeretné folytatni, és szeretné megkapni az esélyt, hogy megmutassa az új tulajdonosoknak, mire képes.

„Realistának kell lennem, hiszen lehetséges, hogy új vezetőedzőt szeretnének. Az új tulajdonosok általában új trénert akarnak, elég régóta vagyok a pályán, hogy ezt megértsem” – nyilatkozta a The Daily Telegraphnak a 2019 nyarán kinevezett hatvan éves szakvezető.

Pesti Hírlap

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑